Åter till startsidan
Recept HBH 2021            

FREDAG

Välkomstdrink
Mörk rom 35 cl
Rött vin 75 cl
Sockerdricka 90 cl

Säffleburgare
Säffleburgare (färdigköpta, av kalkonfärs och eldost)
Hamburgerbröd
Tunna rödlöksskivor
Grönsallad
Tomater
Chilisås
Skivad saltgurka

1.    Grilla burgarna i ugnen.
2.    Ställ fram/servera. Var och en gör sina egna burgare.

Dryck: Mariestad Old Ox

LÖRDAG

Förrätt
Bruschetta med sardeller
Recept för 4 personer(gjordes x 2, med 1½ brödskiva/pers)

4 skivor lantbröd
1 msk olivolja - + 1 msk
2 tomater
0,5 ask sardeller - (á55g)
1 mozzarella - (125g)
1 krm svartpeppar - nymald
1 vitlöksklyfta (utelämnades)
50 g sallad

1.    Sätt ugnen på 225°.
2.    Pensla brödskivorna med 1 msk olja och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3.    Skär tomaterna i små tärningar. Låt sardellerna rinna av och finstrimla dem. Låt osten rinna av och skär den i mindre bitar. Blanda tomater, sardeller och ost med 1 msk olja och peppar.
4.    Rosta bröden mitt i ugnen ca 5 min på varje sida. (rostades bara på en sida)
5.    Skala och halvera vitlöksklyftan.
(hoppades över)
6.    Gnid bröden med vitlöken (hoppades över)
7.    Fördela tomatsalladen på bröden och toppa med sallad. Servera genast.

Dryck: Folköl och Utö snaps .


Varmrätt
Helstekt benfri fläskkarré av Linderödssvin

Drygt 2 kg benfri fläskkarré  (2 bitar om ca 1 kg)
Salt
Svartpeppar nymalen
Rapsolja

1.    Krydda karrén rikligt med salt och svartpeppar och gnid in ordentligt.
2.    Bryn i olja i varm stekpanna tills den är gyllenbrun.
3.    Stek klart i ugn på 130 grader till 62 grader innertemperatur, ca 45 minuter. (tog lite längre tid)
4.    Låt vila i 10 minuter, köttet ska vara lätt rosa men köttsaften ska vara klar.
5.    Skär upp och krydda ytterligare med mer salt och peppar för hetare smak. (kryddade inte ytterligare)

Potatisgratäng
20 st medelstora potatisar
0,7-0,9 l gräddmjölk
2 st pressade vitlöksklyftor
3 dl riven ost (lagrad)
salt

1.    Skär potatisarna i centimetertjocka skivor.
2.    Koka dem sedan i gräddmjölken smaksatt med salt, peppar och vitlök. Koka på svag värme och rör om försiktigt då och då, i cirka 15 min.
3.    Slå upp potatisen och gräddmjölken i en ugnssäker form när den nästan är klar.
4.    När det är dags för servering, sätt ugnen på 250ºC på övervärme eller grilläge.
5.    Strö över osten och gratinera i varm ugn tills gratängen fått vacker färg, ca 15 min.

(detta recept gav en lite för lös, rinnig gratäng)

Rödvinssås
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk matolja
3 dl rödvin
1 dl vatten
4 msk kalvfond
1 tsk flytande honung
2 tsk maizena (tog betydligt mer)
Salt
Peppar

1.    Skala och hacka lök och vitlök.
2.    Fräs löken i olja i en kastrull.
3.    Tillsätt vin, vatten, fond och honung. Låt sjuda 10 minuter.
4.    Rör ut majsstärkelsen i lite vatten. Vispa ned det i såsen, låt koka upp och smaka av med salt och peppar.

Sallad på spetskål m.m.

Dryck: Passicone Rosso Organico, alternativt Melleruds paradpilsner

SÖNDAG

Anammafärspaj

Pajdeg:
6 dl vetemjöl,
1,5 dl rapsolja
1,5 dl kokhett vatten
blandas ihop och får vila i kyla en stund.

Fyllning:
1 kg anammafärs
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
2 msk torkad oregano
4 tsk paprikapulver
salt
peppar
300 g ost, riven
olja, till stekning

Äggstanning:
6 ägg
6 dl mjölk

Garnering:
4 tomater
oregano

Gör så här
1.    Sätt ugnen på 200 grader.
2.    Tryck ut pajdegen i form/formar.
3.    Förgrädda mitt i ugnen i 10 min.
4.    Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp olja och stek lök och vitlök tills de får färg. Vänd i färs och stek en stund.  Krydda med oregano, paprikapulver, salt och peppar.
5.    Häll färsröran över pajdegen. Strö riven ost över, garnera med tomatskivor. Blanda ihop äggstanning, häll över.
6.    Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min.

Sallad på spetskål m.m.

Dryck: Svagdricka



 
                                                                   Åter till startsidan