Åter till startsidan
Recept HBH 2018            


Fredag 16 nov

Välkomstdrink
Eau-de-vie, vitt vin och julmust (så vitt jag minns var det julmust som var den kolsyrade ingrediensen)

Fläsklägg med rotmos
Koka fläskläggen, koka vatten och rör i rotmospulver. Skånsk senap till. Dryck :Gaymers Cider.

Lördag 17 nov

Rågbrödsskiva med korv och sardeller (förrätt)
Blanda crème-fraiche med keso och lite grönsaksbuljong (som smälts i mikron i lite av  
crème-fraichen) bred detta på rågbrödsskiva och placera  ett par skivor av spansk lufttorkad korv på ena änden av brödet och lite sardeller på den andra, däremellan gul paprika.

Dryck: Folköl och snaps.

Kalkon
Tillaga kalkon i ugnen enligt recept  på saftig kalkon från Rinkeby struts och kalkon:

Kalkon
1 kalkon 5-8kg (i detta fall drygt 4 kg)
1 stor (XL) stekpåse

Kryddsmör
250 g rumsvarmt smör
½ dl soja
3 klyftor vitlök
5 kvistar timjan
½ msk salt
½ msk malen svartpeppar

”Fyllning”
2 gula lökar, klyftade
2 äpplen, klyftade
1 dl katrinplommon
5 kvistar timjan
1 dl vatten

Sås
Spad och fyllning från kalkonen
1 dl crème fraiche/person
Salt och svartpeppar

Steg 1. Förberedelser
Tina kalkonen i kylen i god tid innan tillagning, det tar ca 2 dygn och gör att köttet behåller sin saftighet. Ta ut köttet ur kylen ca 2 timmar innan det ska tillagas så köttet hinner bli rumstempererat och på så sätt behålls mer vätska när kalkonen tillagas och köttet blir saftigt och mört.

Steg 2. Smakerna
Värm ugnen till 175 °C. Skala och finhacka vitlöken och timjan. Blanda det rumsvarma smöret med soja, vitlök, timjan, salt och peppar. Lossa försiktigt på bröstskinnet nerifrån och hela vägen upp mot halsen. Lättast är det att lossa på skinnet med händerna eller med en sked med undersidan mot skinnet så det inte går sönder. Stryk ut ? smöret mellan skinnet och köttet. Fäst eventuellt skinnet med ett grillspett längst ner för att undvika att det kryper upp. Smörj in resten av smöret över hela kalkonen. Skala löken och kärna ur äpplet klyfta äpple och lök.

Steg 3. Tillagningen
Lägg stekpåsen på en ugnsfast plåt och fyll botten med lök, äpplen, katrinplommon och timjanstjälkar. Häll på 1 dl vatten och placera kalkonen på löken och frukten. Sätt en ugnsfast termometer på mellan låret och bröstet ända in till benet. Förslut stekpåsen noga och ställ in kalkonen i ugnen, se till att stekpåsen inte nuddar ugnens kanter. Ugnsstek kalkonen tills termometern visar 67 grader vilket tar ca 25-40 minuter per kg.

Steg 4. Slutfasen
Ta ut kalkonen ur ugnen och klipp ett stort hål upptill i stekpåsen. Lyft försiktigt ur kalkonen ur stekpåsen och låt den vila på ett fat i ca 30-45 minuter för att behålla sin saftighet. Sila av spadet från stekpåsen ni en kastrull och pressa igenom ungefär hälften av löken och frukten ner i såsen. Vispa i crème fraiche och låt såsen koka upp. Smaka av med salt och peppar. Servera kalkonen varm eller kall..

Serverades varm med sås enligt ovan, kokt potatis och en sallad.

Dryck:  Italienskt rödvin


Söndag 12 nov

Quornfärssås  med bredbandsspaghetti
Tillaga quornfärsen som en köttfärssås, men använd taccoskryddor (pulver och sås) för smaksättningen och konsistensen

Dryck: Svagdricka.


 
                                                                   Åter till startsidan